Η ομάδα του έργου SciArt αποτελείται από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το ίδρυμα Αναστάσιου Γ. Λεβέντη, το Σχολείο Falcon (Κύπρος), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Ελλάδα), το Πολυτεχνείο του Πόρτο, το Δημοτικό Μουσείο του Esposende και το Σχολείο Eugénio de Andrade (Πορτογαλία).
Συνεργάτες
European University Cyprus
Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (EUC) ιδρύθηκε το 2007 με την αποστολή να παρέχει εκπαίδευση η οποία οδηγεί σε μία επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία και επιτεύγματα ζωής, στην εξυπηρέτηση των αναγκών της κοινωνίας και τη δημιουργία γνώσης μέσω της έρευνας και της καινοτομίας.
Το Πανεπιστήμιο φιλοξενεί μια ποικιλόμορφη και δυναμική ερευνητική κοινότητα με έμπειρους ερευνητές. Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει επιτύχει περίπου 3 εκατ. Ευρώ σε χρηματοδότηση της έρευνας τα τελευταία 3 χρόνια, ενώ κατέχει την τρίτη θέση μεταξύ των κυπριακών πανεπιστημίων όσον αφορά τη συνολική χρηματοδότηση από προγράμματα Horizon2020 (πρώτο μεταξύ ιδιωτικών πανεπιστημίων).
The Falcon Cultural Enterprises Ltd
Το σχολείο Falcon School, το οποίο ιδρύθηκε το 1976, είναι ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα που προσφέρει συνεχή εκπαίδευση για μαθητές ηλικίας 4 ετών έως 18 ετών, σε ένα ενεργό, διερευνητικό περιβάλλον μάθησης Read More
με εκτεταμένες εγκαταστάσεις για τη μελέτη γλωσσών, επιστημών, τεχνών, μουσικής και αθλημάτων. Ως μέλη μιας πολυπολιτισμικήςσχολικής κοινότητας που ατενίζει το μέλλον, ενώ λατρεύει τις παραδοσιακές αξίες, οι μαθητές και οι δάσκαλοι του Falcon στοχεύουν να είναι κριτικοί στοχαστές και δια βίου μαθητές, ικανοί να προσαρμοστούν και να εργαστούν μαζί, ανταποκρινόμενοι στις κοινωνικές και τεχνολογικές προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου.
Ίδρυμα Αναστάσιος Γ. Λεβέντης
Το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, που ιδρύθηκε τον Μάιο του 1979, είναι το αποτέλεσμα του οράματος του Κύπριου επιχειρηματία Αναστάσιου Γ. Λεβέντη (1902-1978), ο οποίος είχε θέσει τους πρωταρχικούς στόχους δράσης του ομώνυμου ιδρύματός του από την ίδρυσή του, με επίκεντρο την κοινωνία, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό.
Τώρα στην πέμπτη δεκαετία του, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη επιδεικνύει σημαντική συμμετοχή στη μελέτη και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ελληνισμού της Διασπορά.
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Το Πανεπιστήμιο (αποτελούμενο από 10 Σχολές, 40 Τμήματα, Μονοσχολική Σχολή και 289 Εργαστήρια) είναι το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Ελλάδας.
Διεξάγει ερευνητικά έργα, συμμετέχει σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα/έργα, συνεργάζεται με διεθνή ιδρύματα και οργανισμούς και προσελκύει εξαιρετικούς ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό είναι 2048 άτομα, το Ειδικό Επιστημονικό Διδακτικό Προσωπικό 48 άτομα και το Ειδικό Εργαστηριακό Προσωπικό 202 άτομα. 152 μέλη του Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού και 719 διοικητικοί υπάλληλοι συνδράμουν περαιτέρω στο εκπαιδευτικό έργο. Στις Σχολές του Πανεπιστημίου είναι εγγεγραμμένοι 64000 προπτυχιακοί και περισσότεροι από 10000 μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές, εκ των οποίων οι 3966 είναι διεθνείς φοιτητές. Τα μέλη του δημοσιεύουν σχεδόν 10000 δημοσιεύσεις κάθε χρόνο, ενώ συμμετέχουν σε περισσότερα από 2000 επιστημονικά προγράμματα. Το ΑΠΘ υποστηρίζει ερευνητικά έργα σε μεγάλη ποικιλία επιστημονικών κλάδων.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα ακαδημαϊκά ιδρύματα στην Ελλάδα, που αποτελείται από 7 Σχολές και 23 Τμήματα που βρίσκονται στις πέντε κύριες πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Το ΠΔΜ προσφέρει πολυάριθμα προγράμματα σπουδών σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και Διδακτορικό επίπεδο, φιλοξενώντας περισσότερους από 20000 προπτυχιακούς/μεταπτυχιακούς φοιτητές και μεταδιδακτορικούς ερευνητές.
Το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό (>300) διαπρέπει σε πολλούς θεματικούς τομείς και αναγνωρίζεται για τη συμβολή του στη δημιουργία και την πρόοδο της γνώσης και της μεταφοράς τεχνολογίας. Η Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, που αποτελείται από Τμήμα Εκπαίδευσης Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης και Τμήμα Ψυχολογίας, εδρεύει στη Φλώρινα. Τα δύο Τμήματα Εκπαίδευσης έχουν περίπου 2000 μαθητές και δραστηριοποιούνται επίσης στη διοργάνωση σχολείων και προγραμμάτων ενδοϋπηρεσιακής επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, που στοχεύουν σε συγκεκριμένες ανάγκες των εκπαιδευτικών στην επιστήμη και την εκπαίδευση STEAM. Τα δύο Τμήματα Εκπαίδευσης έχουν μακροχρόνια συνεργασία με τοπικές σχολικές αρχές, σχολεία και εκπαιδευτικούς.
Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1929 για την θεωρητική και πρακτική παιδαγωγική μόρφωση των φοιτητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Read More
Το κτήριο του σχολείου σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη. Πρωτολειτούργησε το 1934 με διευθυντή το Βασίλειο Τατάκη, ο οποίος έγινε αργότερα καθηγητής της Φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και με επιβλέποντα καθηγητή τον Αλέξανδρο Δελμούζο.
Πολυτεχνείο του Πόρτο
Το Πολυτεχνείο του Πόρτο (P.Porto) είναι το μεγαλύτερο και ένα από τα πιο δυναμικά πολυτεχνικά πανεπιστήμια της χώρας.
Αναδεικνύοντας πρώτο στην κατάταξη των πολυτεχνικών σχολών, μαζί με άλλα μεγάλα Πανεπιστήμια, τοποθετείται στο ανώτερο τμήμα της εθνικής κατάταξης της ανώτερης εκπαίδευσης. Το P.Porto περιλαμβάνει 8 Σχολές, περισσότερες από 20 Τμήματα Ε&Α και είναι το καλύτερο στη διεθνή επιστημονική κατάταξη στην Πορτογαλία. Το P.PORTO θεωρεί την αποστολή του να είναι ηγέτης του υποσυστήματος του Πολυτεχνείου στην Πορτογαλία, αναλαμβάνοντας κοινωνική ευθύνη απέναντι στην κοινότητα και την κοινωνία, σε ένα διεθνές πλαίσιο αναφοράς και αριστείας.
Το Κέντρο Διαπολιτισμικών Σπουδών (CEI) υπάγεται στο P.Porto’s Business School (ISCAP). Το ISCAP προσφέρει σε 4600 φοιτητές του μια σειρά καινοτόμων μαθημάτων BA και MA. Το ISCAP έχει εμπειρία στην καινοτομία στη μάθηση, τη δημιουργικότητα και την ηλεκτρονική μάθηση, βελτιώνοντας συνεχώς τις μεθόδους του διδακτικού προσωπικού μέσω της χρήσης τεχνολογιών. Το CEI αναπτύσσει εφαρμοσμένη και θεμελιώδη έρευνα, συνεργαζόμενη με άλλα εθνικά και διεθνή ιδρύματα σε επιστημονικά, τεχνικά και πολιτιστικά έργα. Η αποστολή του CEI κατανοεί ολόκληρο το διεπιστημονικό πεδίο που δημιουργείται από την επιστημονική έρευνα, τις ανταλλαγές, τις εκδηλώσεις και τις δημοσιεύσεις που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια των ετών σε 3 κύριες ερευνητικές γραμμές: διαπολιτισμικές θεωρίες και πρακτικές, διαπολιτισμική επικοινωνία και διαπολιτισμικές επιχειρήσεις.
Museu Municipal Esposende
Το Museu Municipal Esposende είναι ένα μουσείο με συλλογή αρχαιολογίας, εθνολογίας και φυσικής ιστορίας, το οποίο διαχειρίζεται το δημαρχείο του Esposende.
Οι κύριοι τομείς δραστηριότητας του είναι η διερεύνηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της τοπικής ιστορίας, με σκοπό την εύρεση και την επιλογή πολιτιστικών αντικειμένων για συλλογές του μουσείου.
Μια άλλη σημαντική δραστηριότητα που απευθύνεται στα τοπικά σχολεία είναι η εκπαιδευτική υπηρεσία που παρουσιάζει μέσω εκθέσεων την πολιτιστική κληρονομιά και τις πολιτιστικές παραδόσεις της χώρας που σχετίζονται με τις αγροτικές δραστηριότητες, τη ναυτιλία, τη ναυπηγική και την αλιεία.
Agrupamento de Escolas Eugénio de Andrade
Η ομάδα σχολείων Eugénio de Andrade είναι μια ομάδα δημόσιων σχολείων με αποστολή να παρέχει σε κάθε πολίτη τις δεξιότητες και τις γνώσεις που να τους επιτρέπουν:
να ενσωματωθούν στην κοινωνία με ενεργό τρόπο και να
συμβάλουν στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της χώρας.
Η ομάδα σχολείων Eugénio de Andrade εγκρίθηκε στις 30 Απριλίου 2002 και αποτελείται από τέσσερα σχολεία βασικής εκπαίδευσης – τρία για την προσχολική και τον 1ο κύκλο εκπαίδευσης και ένα με μαθητές από την 5η έως την 9η τάξη. Τον Απρίλιο του 2008 θεωρήθηκε EREBAS – Διδακτικό Ίδρυμα Αναφοράς για τη Δίγλωσση Εκπαίδευση Κωφών Μαθητών.
Συνεργάτες
Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης είναι ένας εξαίρετος συνεργάτης του έργου, καθώς οι στόχοι του έργου ευθυγραμμίζονται με τις προτεραιότητες του μουσείου.
Το Μουσείο άνοιξε τις πύλες του για πρώτη φορά στις 11 Σεπτεμβρίου 1994 με την έκθεση «Βυζαντινοί θησαυροί της Θεσσαλονίκης. Το ταξίδι της επιστροφής» και υπήρξε πρωτοπόρος στην αντιμετώπιση των εκθεμάτων της, καθώς και στις δραστηριότητές της και στο υψηλό επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών.